Basalt
Een composiet dat bestaat uit een non-woven asfaltvlies in combinatie met basaltvezels kent enkele belangrijke voordelen. Basaltvezels worden gesponnen van basaltgesteente en kennen een superieure kwaliteit in vergelijking met glasvezel garens. Waarom basaltvezels in plaats van glasvezels?
Basaltvezel is vervaardigd uit zeer fijne vezels, die bestaat uit de mineralen genaamd plagioklaas (veldspaat), pyroxeen en olivijn. Basaltvezels zijn vergelijkbaar met koolstofvezels en glasvezels. Basaltvezels hebben echter betere fysisch-mechanische eigenschappen dan glasvezels en zijn beduidend goedkoper dan koolstofvezels. In vergelijking met glasvezels wordt bij het spinnen van de basaltvezels minder energie verbruikt en is er geen enkele (chemische) toevoeging nodig voor de productie van de basaltgarens.
Voordelen van basalt
- Hoge sterkte
- Hoge modulus
- Chemisch resistent
- Hoge affiniteit met bitumen
- Minder milieu belastend
- 100% natuurlijk materiaal
Waarom Basalt in de dwarsrichting
- 220kN treksterkte bij 1,7% rek
- Optimaal voor langsscheuren
- Optimale hechting
- Levert als product alle functies voor wapening conform NEN EN 15381 (STR-B-R)
EN ISO 15381
De twee vormen van scheurvertraging in asfaltconstructies worden beschreven in NEN-EN15381 (Geotextiel en aan geotextiel verwante producten – Vereiste eigenschappen voor het gebruik in wegverhardingen en asfaltdeklagen):
- Treksterkte (R: Reinforcement): door middel van het opnemen van trekkrachten wanneer de weg door verkeer wordt belast, dit wordt de actieve rol van asfaltwapening genoemd.
- Spanningsabsorbtie (STR: Stress Relief): de asfaltwapening samen met de aangebrachte gemodificeerde emulsielaag zullen de spanning opnemen tussen twee lagen en een barrière vormen die het doorgroeien van scheuren voorkomt, dit wordt de passieve methode van asfaltwapening genoemd.
- Naast de bovengenoemde twee scheurvertragende eigenschappen bieden de oplossingen van Tri-On nog een derde eigenschap. Namelijk sealing (B: Interlayer Barrier). Met een Tri-On asfaltwapeningssysteem, wordt een waterdichte laag verkregen. Hierdoor kunnen water (ijs) en dooizouten niet door kunnen dringen in onderliggende constructie. Dit draagt bij tot een significante verleningen van de levensduur van de constructie.