TenCate Polyfelt PGM-B

Reconstructie Leijepoel te Uitwellingerga

Project: Reconstructie Leijepoel Uitwellingerga
Opdrachtgever: gemeente Súdwest-Fryslân
Oppervlakte: 6.000 m2
Wapeningstype: TenCate Polyfelt PGM-B (Basalt)
Ondergrond: Bestaand ongefreesd asfalt

Voor de reconstructie van de Leijepoel in het Friese Uitwellingerga is het nieuwe type asfaltwapening PGM-B op basis van basaltvezels ingezet. Basaltvezels zijn 100% natuurlijk, hechten zeer goed aan de ondergrond in combinatie met bitumen en hebben nog betere fysisch-mechanische eigenschappen dan glasvezel. Inzet van dit asfaltwapeningscomposiet voorkomt dat bestaande schade, in de vorm van scheuren, doorgroeit naar de nieuw aan te brengen lagen asfalt.

Met toepassing van deze versterkende laag was frezen van de bestaande asfaltlaag niet nodig. De rollen PGM-B zijn rechtstreeks op de uitvullaag geïnstalleerd. Ingebed in een gesproeide laag gemodificeerd bitumen komt een zeer goede hechting van de asfaltwapening tot stand en ontstaat een waterdichte, spanningabsorberende laag.

Na de installatie van PGM-B is er een tussenlaag en een deklaag aangebracht. De aangebrachte asfaltwapening verlengt de levensduur van deze lagen. Dit resulteert in grotere onderhoudsintervallen en lagere onderhoudskosten.

Waarom kiezen voor asfaltwapening met basaltvezels in plaats van glasvezels? Lees meer.